Koiran kanssa kesälomareissussa

Meillä koirat ovat reissanneet mukana perheen kesälomamatkoilla viimeisen kahden vuoden aikana. Viime kesänä (2020) oltiin Daisyn ja Lilyn kanssa kylpylähotelli Holiday Club Saimaalla Rauhassa. Edellisenä kesänä (2019) tehtiin Daisyn kanssa muutaman päivän reissu Kalajoelle sekä pidempi kesälomamatka Ahvenanmaalle (Lily ei ollut tuolloin vielä syntynytkään).

Jaan tässä postauksessa kokemuksia Ahvenanmaan reissusta siitä näkökulmasta, että mitä kannattaa ottaa huomioon, jos koiran kanssa Ahvenanmaalle suunnittelee matkustavansa.

Matkamme alkoi Naantalista, jossa yövyimme Naantali Campingillä mökissä ja kävimme ihastelemassa Naantalin kaunista kaupunkia ja satama-aluetta. Naantalista jatkettiin Turun kautta Viking Amorella laivalla Ahvenanmaalle, jossa vietettiin viisi päivää mökkeillen ja nähtävyyksiä kierrellen. Kotiin matkustettiin Ahvenanmaan saariston kautta, jossa yövyttiin Brändön saarella mökissä.

Moneen kohteeseen pääsi koiran kanssa reissussa menemään, mutta osaan paikoista eivät ovet lemmikeille auenneet. Ravintoloiden ja kahviloiden osalta kesällä voi ottaa koiran mukaan ulkoterasseille syömään mennessä. Ainakaan meidän matkalle ei osunut yhtään ruokapaikkaa, joihin ei koiraa olisi saanut ulkoterassille viedä. Meille sattui onneksi ulkoterassille sopivat kelit koko matkan ajaksi, niinpä tämä onnistui hyvin.

Ahvenanmaan nähtävyyksien osalta koiran pääseminen eri kohteisiin vaihteli. Kiva koirakohde oli Getavuori, jossa oli hienot merimaisemat ja mielenkiintoinen luonto kallioineen, kivineen ja luolineen. Getavuorella teimme yhdessä kävelylenkin ja ihastelimme upeaa luontoa.

Kastelholman linnaan puolestaan ei sisälle koiraa päästetty (ei edes pikkukoiraa sylissä), vaan jouduimme vuorottelemaan niin, että kävimme tyttären kanssa linnassa ensin ja mies oli Daisyn kanssa viereisessä ulkoilmamuseossa ja sitten vaihdettiin osia. Ulkoilmamuseon alueella sai koiran kanssa liikkua, lukuun ottamatta vankilamuseota.

Myöskään Pommern laivaan ei koiran kanssa saanut sisälle mennä, vaan jouduttiin käymään laivassa vuorotellen. Lapsiperheiden kohde SmartPark puolestaan otti koiravieraatkin vastaan, lukuun ottamatta ravintolan sisätilaa (ulkoterassilla sai olla).

Nähtävyyksien kiertelemisen lisäksi vietettiin aikaa vuokramökillä. Mökkejä varatessa kun ilmoitti etukäteen, että tarvitsee koiraperheelle sopivan mökin, niin se järjestyi joka kohteesta. Daisylle mökeillä vietetty aika tarjosi hyvää lepoaikaa reissussa.

Laivoilla matkustaminen onnistui hyvin. Viking Amorellalla meillä oli ikkunallinen lemmikkihytti, joka oli kiva. Laivan sisätiloissa sai myös koiran kanssa liikkua, lukuun ottamatta ravintoloita. Amorellan suureksi miinukseksi täytyy kuitenkin mainita ”koirien wc”, joka oli pieni kumimatto alustainen laatikko ulkokannella. Daisy ei suostunut pissamaan tällaiseen laatikkoon ollenkaan. Ei varmaankaan ymmärtänyt edes laatikon tarkoitusta. Olin ajatellut etukäteen, että pissatuspaikka olisi hieman isompi hiekka-alustainen (tms) paikka ulkokannella, jolloin koira olisi paremmin ymmärtänyt laatikon tarkoituksen. Onneksi meidän matka ei kuitenkaan kestänyt kuin Turku-Maarianhamina välin, niin Daisy jaksoi pidätellä matkan ajan.

Paluumatkalla matkustimme Ahvenanmaan saaristossa pariin otteeseen pienemmillä laivoilla lyhyet matkat saarilta toisille. Niissäkin matkustaminen onnistui koiran kanssa suht hyvin. Toisessa laivoista koiraa ei saanut viedä laivan sisätiloihin ollenkaan, vaan vietimme matkan ulkokannella lipan alla sijaitsevassa pöydässä. Toisessa laivassa puolestaan päästiin sisätilapöytään, joka tuntui kivalta (jos joku olisi saanut allegiaoireita, niin sitten olisi täytynyt tuollakin siirtyä ulkokannelle). Daisy sai myös pari nakkipalaa tällä toisella laivalla henkilökunnalta. Ihanaa törmätä tällaiseen koiraystävälliseen palveluun!

Reissaaminen Daisyn kanssa onnistui suhteellisen hyvin. Toki koiran kanssa matkustaminen vaatii aina lisäsuunnittelua ja oikeanlaista asennetta. Kaikki kun ei kuitenkaan onnistu yhtä vaivattomasti kuin ilman lemmikkiä matkustettaessa eikä kaikkiin kohteisiin pääse koiran kanssa sisään.

Plussana on se, ettei koiralle tarvitse etsiä loma-ajan hoitopaikkaa. Uskon, että Daisy nautti perheen kanssa vietetyn ajan lisäksi erityisesti mökkeilystä ja ulkoilusta erilaisissa maisemissa.

Ps. Meitä varoiteltiin etukäteen punkeista useammaltakin taholta Ahvenanmaalle lähdettäessä. Yhtään punkkia ei kuitenkaan onneksi vastaan sattunut, joskin vältettiin kyllä pitkissä heinikoissa liikkumista.

(Postauksen kuvissa Daisy Getavuorella Ahvenanmaalla x 3 ja alimmassa kuvassa Naantalissa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s