Mikä hevosissa ja ratsastuksessa inspiroi?

Hevos- ja ratsastusharrastustani on nyt takana puoli vuotta. Pohdiskelin, että mikä näiden ensimmäisien kuukausien aikana on saanut innostuksen heppailuun heräämään ja mitkä tekijät tässä harrastuksessa eniten viehättävät itseäni. Seuraavia asioita nousi mieleeni: 

Hevosen läsnäolo ja yhteys. Suuren hevosen lähellä oleminen, harjaaminen, rapsutteleminen jne on voimaannuttavaa. Jotenkin sitä aistii voimakkaasti hevosen läsnäolon, vaikka heppa vaan seisoisi paikallaan hoidettaessa eikä näennäisesti reagoisikaan paljoakaan, mutta selvästi kuitenkin aistii tilannetta. Tätä en osaa oikein sanallisesti tarkemmin kuvata, läsnäolo ja yhteys on tunne kehossa ja mielessä :).

Omien pelkojen voittaminen ja edistymisen huomaaminen. Alkuun jo se, että uskalsin nousta hevosen selkään ensimmäisiä kertoja elämässäni ja osasin itsenäisesti ohjata hevosta käynnissä kentällä tuntuivat hienoilta saavutuksilta. Ratsastus on vaikea laji ja joidenkin juttujen kanssa ”takkuaminen” välillä toki myös turhauttaa. Näinä hetkinä kun muistelee vaikkapa sitä, etten ole vielä vuosi sitten ollut ikinä edes hevosen lähellä ja selässä, niin siihen nähden edistymistä on tapahtunut kyllä ihan hurjasti.

Heppailu on mitä parhainta mindfulnessia. Ratsastaessa ja hevosten seurassa sitä on tietoisesti läsnä juuri tässä ja nyt. Keskittyen hoitaessa ja maastakäsitellessä hevoseen, ja ratsastaessa myös oman kehon hallintaan, liikkeisiin ja ratsastusopettajan ohjeisiin. Siinä ei mieti menneitä eikä tulevia, vaan on läsnä nykyhetkessä.

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät tekijät; liikunta ja yhteisöllisyys. Ratsastaessa saa liikuntaa ja se lisää kehonhallintaa. Nostan tässä kohtaa esille myös yhteisöllisyyden. Kun käy samalla tallilla, alkaa ikään kuin hiljalleen kuulua siihen ”talliyhteisöön” ja ratsastusporukkaan. Juuri joki aika sitten neurologi Markku T. Hyypän kirjoittamana mielenkiintoisista tutkimustuloksista, hän kirjoitti muun muassa näin ”Sosiaalis-kulttuurinen pääoma pidentää ikää tehokkaammin kuin laihduttaminen tai kuntoilu, ja lenkillekin kannattaisi lähteä porukalla”.

Olen aina ollut eläinrakas. Tykkään hoitaa eläimiä ja puuhailla niiden kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s