Maastakäsittelyn peruskurssi

Suomenhevostamma Hilppa on vanha tekijä siedätysasioissa.
Pallon heittelyyn hän ei tuumannut mitään :).
Suomenhevosruuna Topi maastakäsittelytunnilla.

Huhtikuussa 2021 suoritin Kaviohovissa hevosten maastakäsittelyn peruskurssin. Kurssilla tutustuttiin ja käytiin läpi muun muassa seuraavanlaisia aiheita:

♥ Hevosen liikuttelua maastakäsin omilla pienillä eleillä (tallissa ja ulkona) haluamaansa suuntaan sivulle, taakse- ja eteenpäin (noin 500 kg heppaa kun ei ole mielekästä lähteä itse työntämällä työntämään haluamaansa suuntaan ;), vaan liikkumiset on suositeltavaa hoitua näillä muilla keinoilla).

♥ Hevosen taluttamista (pyritään siihen, että hevonen seuraa ihmisen kehoa ja kehonkieltä liikkelle lähdettäessä, liikkumisen nopeudessa ja pysähtymisessä eikä heppaa tarvitsisi ”vetää narusta perässä”), kaukoperuutusta, neliössä seisomista ja niskanmyötäysharjoituksia.

♥ Hevosen elinolosuhteita ja rutiineja, laumajärjestystä, luontaista käyttäytymistä, elekieltä ja kommunikointia sekä kouluttamisen perusteita.

♥ Hevosten siedättämistä jännittäviin asioihin/esineisiin (siedätysesineinä toimivat muun muassa jumppapallot, pressut, sateenvarjot ja kolinapullot). 

On tärkeää, että hevosia siedätetään erilaisille asioille ja esineille. Näin voidaan opettaa jännittävien tapahtumien kohtaamista jo ennakkoon. Jos jännittävät asiat tapahtuvat ihan yllättäen äkillisessä tilanteessa ilman etukäteisharjoittelua (esimerkiksi ratsastaessa yhtäkkinen tuulessa heiluva ja rapiseva suojapressu voi säikyttää hevosen), ne voivat saada aikaan pakoreaktion. Pakoeläimenä hevonen usein tarjoaa ensimmäiseksi keinoksi pakenemista. Lisäksi voi tulla myös puolustusreaktioita tai lamaantumista. Ongelmat hevosten käyttäytymisessä johtuvat usein puutteellisesta koulutuksesta ja siedätyksestä. Tärkeää olisikin, jos erilaisten jännittävien tilanteiden, asioiden ja esineiden kohtaamista olisi harjoiteltu rauhallisessa tilanteessa jo ennen kuin oikea ”tilanne on päällä”, jolloin ollaan jo auttamattomasti liian myöhässä. 

Kiitos Kaviohovin Sarille hyvästä kurssista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s